От народната мъдрост към професиите на бъдещето

Ян Бибиян на Луната

Ян Бибиян е първият български фантастичен роман за деца от писателя Елин Пелин. Романът се състои от две части – „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ (1933) и „Ян Бибиян на Луната” (1934). В рамките на 5 дни децата влизат “в обущата” на чудноватото хлапе Ян Бибиян, за да изживеят неговите случки, патила и емоции. Във всеки от дните те ще прилагат разнообразни научно-технологични дейности, за да изградят средата, в която се развива романът. Всичко това се случва под формата на STREAM проект (абревиатура за Science, Technology, Reading, Engineering, Arts & Maths) – международно признат съвременен модел на обучение за деца на 7-12 г.

Запознаване с романа и героите

В ден 1 първи от поекта всяко дете си тегли герой на случаен принцип и получава свои реплики и инструкции как да сглоби облеклото си. Когато костюмите са готови, децата ги поставят и влизат в образ. Тогава започва преживяването. Разказвачът чете историята, а всеки герой се включва със своите реплики. На всяка сцена героите се сблъскват с различни предизвикателства.

Създаване на ракета, която да полети към Луната

На втория ден от прижявяването децата създават два вида ракети, такава, която да се задвижва със въздушна стрия и такава, която се задвижва с водна струя. Разбират какво е необходимо, за да излети ракетата “Светкавица”, какво е нужно да поправят или да променят, за да бъде успешен полетът. Разбират повече за гравитация, аеродинамика и други физични закони. И двете ракети, които всяко едно дете изобретява, остават за децата и могат да бъдат взети вкъщи.

Създаване на радиоприемник и макет на Луната 

За да има връзка с Земята докато Ян Бибиян е на Луната на третия ден от преживяването децата създават радиоприменик, с който да могат да коминикират. Децата научават повече за морзовата азбука и как може да получават сигнали. Те създават и жичен телефон, който ще остане за тях и могат да вземат вкъщи.

Картографиране на тъмната страна на Луната

На четвъртия ден от преживяването децата правят макет на Луната от гипс. По този начин ще могат да изваят лунните кратери и планинските вериги на Луната. Ще създадат карта на непознатите до момента места от учените и ще завършат лунната си експедиция успешно.

Обобщение и презентации

На финала успокояваме вълненията от преживяването, събираме се и провеждаме изследване на взаимоотношенията между героите и техните реакции. Децата разглеждат приказката от различни гледни точки. Премислят и обсъждат защо даден герой е постъпил така; дали, ако те самите попаднат в подобна ситуация в реалния живот, биха реагирали по друг начин и др. Тази част е много важна, защото чрез своите герои децата опознават по-добре човешките емоции, учат се да общуват открито и развиват увереност, с която да се изправят пред подобни на тези от приказката проблеми, но в реалния живот.

Местата са ограничени до 16 деца:

Такса: 250 лв при ранно записване или записване на повече от 1 дете. Редовна такса 275 лв. Таксата включва участие във всички дейности + обяд и 2 плода следобед. 

Проектът се организира от Фондация Таратанци в партньорство със: STEAM Powered kids и Спортна база “Бояна”/ Академия “Витоша”

7 + 9 =

Посети Steampowered.team